De Amsterdamse AEX-index sloot 0,5 procent (1,67 punten) lager op 311,72 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 1,8 procent (9,14 punten) tot 497,95 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt ging 0,6 procent achteruit. In Londen en Parijs bedroeg het verlies 0,9 tot 1,2 procent.

SNS Reaal was met een koersverlies van ruim 11 procent de sterkste daler aan het Damrak. Door flinke verliezen bij de vastgoeddivisie leed het bedrijf in het tweede kwartaal een nettoverlies van 13 miljoen euro. Volgens analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen is de vastgoedtak het hete hangijzer voor beleggers. ,,Met name de onzekere vooruitzichten maken mensen voorzichtig. Als de economie en onroerendgoedbedrijven er een stuk beter voor zouden staan, zou het geen punt zijn.”

Tegenvallende cijfers

De stemming op de Europese beurzen zakte woensdagmiddag in nadat het Amerikaanse ministerie van Handel tegenvallende cijfers over de verkoop van nieuwe woningen en de orders voor duurzame goederen in juli had gepubliceerd. Eerder op de dag deden waarschuwingen van het Duitse onderzoeksbureau Ifo voor een nieuwe recessie in de Verenigde Staten en afkoelende economieën in Azië de stemming al geen goed.

De zorgen over de houdbaarheid van het economisch herstel drukten in Amsterdam zwaar op de beurskoersen van grote uitzendconcerns. Randstad stond onderaan de AEX met een verlies van 4,3 procent. Branchegenoot USG People verloor in de MidKap 5,2 procent. ,,De uitzendsector staat al enkele weken onder druk door de onzekere vooruitzichten”, aldus Muller. ,,De daling is een beetje overdreven.”

BAM

Bouwbedrijf BAM, bodemonderzoeker Fugro en staalconcern ArcelorMittal hoorden met verliezen van 2,2 tot 2,8 procent eveneens tot de grotere verliezers in de hoofdindex. De financiële fondsen Aegon en ING werden respectievelijk 2,5 en 1,4 procent minder waard.

Bierbrouwer Heineken was een van de weinige Amsterdamse hoofdfondsen met een duidelijke koerswinst. Het aandeel klom 1,3 procent, nadat het concern beter dan verwachte winstcijfers over het tweede kwartaal had gepresenteerd. Heineken profiteerde vorig kwartaal onder meer van de overname van de Mexicaanse bieractiviteiten van drankenconcern Femsa.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 71,50 dollar. De euro was aan het einde van de Europese beursdag 1,2655 waard. Bij het slot van de beurshandel op dinsdag werd de munt voor 1,2685 dollar verhandeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl